Абитуриент и ментор: Как се стига от СМГ до Харвард?

Георги Иванов ще изучава теоретична физика

Николета Хаджийска Николета Хаджийска

Публикувано в  20:03 ч. 13.04.2021 г.

Възпитаник на Софийската математическа гимназия е приет в университета в Харвард, където ще изучава теоретична физика.

12-класникът Георги Иванов се е подготвял месеци наред и преподава на по-малки от него.

Харвард е един от най-престижните университети в света заради своята история и влияние.

„В момента, в който видях изписани думите „Поздравления“, както и анимираните конфети, подскочих от радост. Това е кулминацията на години труд, на мечти. Харвард е мечта, защото още от малък чувах за него от историята на баба ми, която е физик и ме вдъхнови“, разказва Гоерги.

Последната година забравя за ваканции и купони. Пише есета, полага езикови изпити.

Но билетът за Харвард е дейността му като ментор на над 700 деца от 1. до 4. клас, с които правят експерименти в часовете по физика, химия и биология.

Проектът е иницииран от американеца Луис Ломели и подкрепен от посолството на Съединените щати.

„Пожелавам му да се върне в България, когато завърши, защото е важно да върне това знание. Да донесе не само наученото от там, а културата на иновации и менторство“, коментира Ломели.

„За мен науката е средство, не просто за познаване на света, а средство да променя света по възможно най-добрия начин, да разберем живота около нас“, казва Георги.

Иска да се върне у нас след години и да променя младите тук към по-добро.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече