Неяснотите около газопровада "Южен поток" бавят договора между Левски и руския гигант "Газпром", пише
украинското издание "Свобода", цитирано от БТА.

Информацията съвпада със съобщеното по-рано през месеца от собственика на "сините" адвокат Тодор Батков.

"Идеята беше да подпишем договор с "Газпром" през пролетта и от лятото компанията да влезе в клуба. Към "Газпром" има огромен интерес от всички страни. Такава фирма не идва случайно, а инвестира стратегически. Обстановката в България стана несигурна. Проектът "Южен поток" се забави, има неясноти. На този етап нещата са замразени", коментира на 4 май Батков.

На 15 ноември миналата година председателят на УС на
"Газпром" Алексей Милер и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов подписаха в Министерския съвет окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток" след одобрението на българското правителство с премиер Бойко Борисов. Милер тогава обеща, че България ще получава газ на
преференциални цени, а като бонус руската компания ще стане спонсор на футболен клуб Левски.

"Ще разгледаме възможностите за финансиране с определени средства на футболния клуб Левски", каза президентът Милер след подписването на договор за доставка на газ и за реализация на проекта "Южен поток".

В последствие обаче през февруари тази година след масови протести в България кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка, а за служебен премиер беше определен бившият посланик на страната във Франция Марин Райков, който "има реноме на прозападен политик".

"Министър-председателят Марин Райков заяви, че е необходимо да се направи още един задълбочен анализ на ситуацията около инвестиционните решения по проекта "Южен поток". Според чиновниците в новото правителство, предшествениците им от кабинета на Бойко Борисов са сключили неизгодна сделка с "Газпром" през миналата есен. Стойността на българския участък им се вижда прекалено скъп - 3,3 милиарда долара. Според договора, България няма да влага средства в изграждането на
тръбата, но след това в продължение на 25 години руският газ ще преминава през страната без "Газпром" да плаща транзитни такси", пише "Свобода".

"На фона на несигурната политическа ситуация в страната
"Газпром" прекрати преговорите за спонсорство на футболния клуб (Левски)", пише още изданието.

Според автора на статията Александър Карпец съдбата "Южен поток", който е на обща стойност 16,6 милиарда долара, виси на косъм. Проектът е ключов за Русия, а един от най-важните партньори за осъществяването му е България.

Сухопътният участък на тръбата с дължина 1500 километра излиза от Черно море и трябва да премине през България, Сърбия, Унгария, Словения и да завърши в Австрия. Първоначалната идея по тръбата да потече газ още в края на 2015 година, а три години по-късно да бъде достигнат и пълния капацитет от 63 милиарда кубически метра.

"Строителните работи в България трябваше да започнат през юни, но в страната назрява протест, тъй като това съвпада с началото на туристическия сезон", пише още Карпец.