Собственикът на Локомотив (Пловдив) Веселин Марешки ще се оттегли от клуба след края на сезона. Това потвърди самият той в предаването "Зона Спорт".

"Преди изборите обявявам, за да няма спекулации, че ще си изпълня обещанието да издържам клуба до края на сезона. След края на сезона обаче ще напусна и това решение окончателно", обяви Марешки.

Основната причина за това решение е, че е бил обещал да издържа клуба именно до края на сезона, а очевидно не приема да бъде свързвано името му с манипулации за предстоящите парламентарни избори, в които той ще вземе участие.

Именно в тази връзка той коментира и обвинението на доскорошния председател на фен клуба Костадин Славов, че е щял да остане начело на Локомотив, ако привържениците се представят добре на изборите.

„Супер смешно момче. Преди е имал проблеми с Атанас Узунов, вземал пари от билети, от фланелки и скоро щеше да бъде изхвърлен от другите фенове. Реши накрая да става известен на мой гръб. Все пак нелепо звучи да давам 20-25 милиона лева за 2000 гласа, колкото фенове идват на стадиона.

Видях как се тиражира обаче това твърдение и за да няма такива спекулации, преди изборите обявявам, че оставам до края на сезона, тъй като съм поел ангажимент. В противен случай още от следващия кръг Локомотив ще напусне „А” група. Ще си изпълня обещанието, което дадох на феновете преди две седмици. Въпреки че никога не съм поемал такъв ангажимент, ще построя трибуна „Бесика” и единствено едно условие имам, да бъде написано на нея, че тя е подарък от Веселин Марешки. Ако това може да стане, аз ще я построя, ако няма съгласие, няма да я построя.

Окончателно е решението да напусна клуба след края на сезона. Имам едно име и трябва да го пазя. За него съм работил дълго време, а и не само аз, а и моите родители. Не искаме да се посрамваме. Доказах го и тук. Взех един разбит отбор и го докарах едва ли не да се бори за медали.

В Локомотив никога не е ставало въпрос за политика от моя страна, но е имало фенове и на други отбори, които са ми казвали, че ако аз взема клуба им, те ще ми помогнат. Футболът и политиката обаче нямат нищо общо. Аз ако взема феновете на Локомотив, така ще загубя тези на Ботев например”, коментира Марешки.

Той разясни и защо точно е избрал да поеме ангажимент към Локомотив (Пловдив).

„С Лудогорец нямаше да се хвана. В Локомотив имаше предизвикателство. Да покажа качества, да го вдигна. Показах ги дори и на това поприще. Ако взема изграден отбор, то най-много мога да го задържа на същото ниво или дори да му понижа качеството. Има предизвикателство да вземеш нещо затъващо и да го вдигнеш на крака. Клубът бе разруха, беше крадено от него.

Това, което аз съм дал, откакто съм тук е към 3 милиона лева, ако направя трибуната ще станат към 5 милиона. Не е вярно, че заплатите на футболистите са много ниски, а премиите са им прекалено високи. Заплатите им са по три, четири или пет хиляди лева. Мисля, даже, че са едни от високите”, каза бизнесменът.

Марешки и разясни защо се е провалило назначението на Георги Иванов начело на отбора, как се е стигнало до привличането на Стефан Генов и защо е бил освободен Емил Велев.

„Избрах Стефан Генов, тъй като не искам за треньор някой, който да се изживява като медийна звезда. От всички, с които съм водил разговори, именно Генов се отличи като много скромен.

С Георги Иванов се провалиха нещата, тъй като той каза, че не може да гарантира резултати. За мен това е неприемливо. Един треньор в България трябва да знае качествата на всички отбори и да прецени дали може да успее. Не се бъркам в работата на треньора, тъй като съм много зает, а и така няма да мога да му искам сметка, че не е постигнал резултати.

С Емил Велев се разделихме, тъй като постоянно мрънкаше, а на нас ни трябва позитивно настроен човек, който да работи. Видя се, че Стефан Генов веднага промени нещата със същите футболисти и при същите условия.

Мястото на отбора е задължително в шестицата и не по-ниско от седмо място”, допълни фармацевтичният бос.

Относно многото слухове за черно тото в България, той е категоричен, че поне в Локомотив в момента такова нещо няма.

„Към днешна дата мисля, че процесът с корупция и черно тото започват да се изчиства. За мен обаче по-големият проблем е, че няма такива играчи като Костадинов, Стоичков, Лечков. Няма звезди, които да правят добър национален отбор и добро първенство.

По мое време, особено след смяната на Емил Велев, мога да гарантирам, че Локомотив не е участвал в договорки. Ако преди това е имало нещо, то е било нещо без мое знание. В крайна сметка не сме се събрали да си мерим парите с Домусчиев и „Титан”, кой ще купи повече съдии и титлата, а да изградим нещо. Пък дори и да купя титлата, то това ще бъде усетено от феновете и те едва ли ще бъдат доста щастливи”, каза още Марешки.

Относно бъдещето и дали ще се завърне във футбола, настоящият шеф на Локо (Пд) сякаш бе категоричен.

„Видях, че във футбола няма благодарност. Считам, че тези пари, които се дават са неефективен разход. С тези пари мога да направя доста по-добри неща – да подпомогна някой театър, студенти, други индивидуални спортисти, които да вдигат нивото на България. Считам, че давам тези пари неефективно като бизнес, а и в личен план те не ми носят позитивите, които съм очаквал, като морално удовлетворение. Всичко, което го правя, го правя, защото смятам, че като направя добро за хората, те ще го оценят.

Няма възвращаемост на парите, особено за нивото, което е в България, а и морално удовлетворението не съответства на инвестицията. Все пак, ако отидеш в църква, купуваш една свещичка и после получаваш някакво удовлетворение, тук това го няма. Все пак, ако отидеш в църква, купуваш една свещичка и после получаваш някакво удовлетворение, предава ти се положителна енергия. Тук това го няма, даже мисля, че по-скоро се зареждам с отрицателна енергия и няма смисъл да си го причинявам”, завърши Марешки.