Легендарният футболист на Левски Божидар Искренов, който е играл и за ЦСКА, гостува в предаването на bTV Action "Зона спорт". Известният с прозвището "Радостта на народа" бивш национал коментира предстоящото "Вечно дерби". Той сподели и какво си спомня от дербито между Левски и ЦСКА през годините.

"Да не казвам, че е най-старото дерби, защото не е. Но това е най-очакваното дерби. Това са двата гранда на България. Нормално е да има много голям интерес. Преднината на ЦСКА не е малка, но се надявам да стане един хубав мач. Хората, които обичат футбола, ще бъдат на стадиона. Естествено, надявам се Левски да победи.

Никога не може да кажеш кой е фаворит. Винаги, когато някой коментира, че другият отбор е по-слаб, не се оправдават очакванията. Зависи много от самата нагласа, самата настройка на футболистите. Мачовете между Левски и ЦСКА винаги са с голям заряд. Разликата, когато ние играехме и сега е, че в момента не е решаващ за шампионска титла. ЦСКА има голям аванс, но Левски няма какво да губи.

Не съм аз човекът, който трябва да каже как се стигна до кризата в Левски. Има голямо напрежение. Но, не всичко е загубено. Трябва да си дадат ясната сметка какво означава този мач за Левски. Всичко зависи от футболистите. Те са хората, които трябва да излязат и да играят футбол.

Има си ръководство, което да прецени кои играчи трябва да останат и кои да си тръгнат. Независимо, че някои може би ще си отидат, тези хора имат договори с Левски и би трябвало да играят по най-добрия начин до края на първенството. Има още има няколко кръга, които са много важни. Всичко си зависи от тях.

За мен има и то нелоши юноши в Левски, които могат да влязат в първия отбор. Просто, може би, не им е дошъл моментът. Може би ще им се дава постепенно шанс, защото те са млади. Едно е да играеш за юношите, а друго при мъжете. Особено в Левски, защото тази фланелка е много "тежка". Отговорността е много голяма. Всички млади футболисти, които имат амбицията да играят в Левски, трябва да си направят правилната преценка и да обмислят какво трябва да дадат, за да играят в първия отбор.

Няма да забравя дербито между Левски и ЦСКА през 1984 година, когато взехме всички купи. Всички, които бяха тогава в България - купа на Съветската армия, купа на България и шампионската титла. Тогава ги победихме 3:1. Това е мачът, който ще остане винаги в моето съзнание.Едно време, на стадиона нямаше къде игла да хвърлиш. Някои споменаваха, че това е бил най-посещаваният мач. Тогава са били над 70 000 човека на стадиона. Днес, ми е болно, че на този мач, няма да се напълни стадионът. Колкото повече публика има, толкова по-добре се чувстват футболистите. Атмосферата се променя. От няколко години хората спряха да ходят по стадионите. Сигурно има някакви причини. Това не е добре за футбола. В предстоящия мач Левски трябва да победи на всяка цена, в което не се съмнявам и да си направи пътя, за да стигне до Лига Европа", каза Искренов.

Той разкара как се е стигнало до трансфера му в ЦСКА.

"Нямаше къде да играя. Имахме малко неразбирателство с ръководството на Левски. Останаха 3 дни, които бяха решаващи като кариера, като футболист. Ако не бях отишъл, трябваше да не играя 6 месеца. Тогава Вальо Михов ме покани и аз приех. Не заради това, че примерно съм мразел Левски, но просто трябваше някъде да играя, а вече бях и на такива години...Всички знаят, че отидох в ЦСКА, за да си върша работата. Знаят, че съм бил от Левски. Не мога да бъда от друг отбор.

Смея да твърдя, по мнението на мои колеги, ръководители и приятели, че съм си свършил много добре работата в ЦСКА, след като съм взел и купа с тях. Най-много се изненадах, че феновете на ЦСКА, бяха написали "Добре дошъл" за мен. Старал съм се колкото мога. Да, не можахме да станем шампиони, но взехме Купата, което пак е нещо. Мисля, че аз бях човекът, който пречупи този лед. Нещо, което едно време беше табу - да премине футболист от Левски в ЦСКА или обратното. Но това го правят навсякъде по света и това са хора, професионалисти, които отиват да си вършат работата.

На този етап, не съм си мислил, че мога да бъда треньор. Може би във времето може и това да стане. Засега обаче това не ми е на първо четене. Професията е уникална, но да си футболен треньор в България е малко по-сложно и по-непредсказуемо, защото тук нещата се променят за 24 часа. Тук има несигурност, виждате, че треньорите ги сменяват като "носни кърпички". На един треньор трябва да му се даде един по-голям шанс и да го оставят да работи на спокойствие. Тогава нещата вървят. Има ли напрежение, нищо не става", каза още Искренов.