Екстрадираният в Хага бивш лидер на сърбите в Хърватия Горан Хаджич ще се изправи за първи път пред Хагския трибунал в 16.00 часа местно време, съобщи секретарят на съда Джон Хокинг.

Хаджич ще трябва да изслуша предявените обвинения и да заяви признава ли се за виновен или не по всички точки от обвинението. Има обаче опция тази процедура да бъде отложена с 30 дни.

Очаква се бившият военен лидер да бъде представляван от юриста Влада Петрович от кантората на белградския му адвокат Тома Фила.

Междувременно секретарят на съда, който посрещна Хаджич на летището в Ротердам, заяви, че обвиняемият е "изключително настроен да сътрудничи".

Горан Хаджич е обвинен по 15 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия.

Той бе арестуван в Сърбия в сряда след седем години укриване. Малко след това бе екстрадиран в Международния трибунал за военни престъпления в Хага.