Стара Римска епитафия гласи „Бях това, което си ти, съм това, което ще бъдеш". Културата на една нация може да се измери и с отношението на живите към отишлите си предци. Вчера в рубриката бай Ганьо Европеец ви запознахме със състоянието на старите гробища в Стара Загора. Наш екип провери на място какво се случва и дори пострада.

Тонове боклук и 30-годишна гора стоят на мястото на старите Аакардажнски гробища. Те са последен дом на именити възрожденски старозагорски фамилии от Освобождението до 1974 година.Тук е погребан бащата на поета Гео Милев - книжарят Мильо Касабов, както и близките на оперната прима Христина Морфова.

В края на парка се намира каменен кръст с указателен надпис, че под него са погребани белогвардейците на барон Врангел. Предполага се, че тук почиват войни от Руско-турската освободителна война.

Сега гробищата приличат на непроходим пущинак. Много от гробовете са разрушени от времето, а други - унищожени от клошари и бездомници. В ямите от празни гробовете са изгаряни кабели заради медта в тях, а в някои до скоро са живеели клошари.

Край гробищата екип на bTV откри жена да събира червеи, за да ги затваря в буркани и продава на рибари.

От община Стара Загора твърдят, че няколко пъти са се опитвали да почистят мястото. Резултатът обаче не е видим.

„ Там погребенията са приключили в периода 1973-1974 година и от тогава за съжаление никаква поддръжка не е имало и за съжаление ситуацията се е влошава със всяка една година, защото растителността избуява, така че проблемът е сериозен”, признава зам.-кметът Димитър Диневю.По думите му през юли или август гробищата ще бъдат почистени от растителността и отпадъците, както и да бъде изградена ограда, за да се ограничи достъпът на клошарите.

В приетия преди две седмици нов устройствен план на Стара Загора, старите гробища с площ 400 декара, са предвидени да се превърнат в мемориален парк. Срок обаче няма.