Американски учени предлагат нов начин и език за общуване с извънземни цивилизации. Неотдавна изследователи от Англия предупредиха скоро да се готвим за контакт с братя по разум.

На 16 ноември 1974 г. радиотелескоп изпраща първото послание към извънземни цивилизации. В него чрез математически символи показваме, че ни има, къде е нашата планета и как посланието да бъде разчетено. Отговор от братя по разум няма и до днес. Може би, защото не са разбрали какво им казваме, смятат учени от университета в Канзас. Те предлагат нов начин или протокол, с който да направим контакт с извънземните. Това ще бъде мощен радиосигнал с информация за Земята и хората, но дали този път ще ни чуят?

„Те се опитват този протокол примерно, да го пуснат на хора китайци, които не знаят английски - да видим дали те ще го разберат. Много е вероятно той да не бъде разбран дори от нас самите", каза доц. д-р Валери Голев, катедра „Астрономия”, СУ.

През последните месеци сякаш някой се опитва да ни подготви за контакт с извънземни, твърдят феновете на конспиративни теории. Първо ООН щеше да назначи главен преговарящ с чужди цивилизации, после се оказа, че това не е вярно. След това английски учени призоваха скоро да се готвим за среща с извънземни, а сега - предлага се нов начин да се провикнем във Вселената, че ни има?

„Може да се окаже, че не сме дорасли да разберем какво става. Това би било нещо наистина много ценно за нашата цивилизация, и ние трябва да се готвим. Дали ще го разберем или не, не отменя въпросът да се готвим”, смята Голев.

Оставаме в очакване дали първо китайците или братята по разум ще разчетат новия стандарт за комуникация между цивилизациите.