Декемврийският аванс на всички работещи в железниците ще бъде изплатен до 18 декември. След Нова година, когато компанията  ще се раздели на две дружества заплатите за декември ще изплаща правоприемникът БДЖ - ЕАД.

“Ние имаме едно споразумение, което дава възможност да бъде свалено социалното напрежение и да бъде отменена стачната готовност”, заяви Любомил Иванов, зам.-министър на транспорта.

Споразумението дава гаранции, според синдикатите, на всичките 22 хиляди железничари,  които декларираха, че ще стачкуват.

“Мисля че двете страни - работодателят в лицето на Владимир Дунчев и синдиката на железничарите в България сложиха началото на едни чисти отношения”, сподели Владимир Богданов, председател на СБЖ.

Компанията ще свие разходите до минимум, за да се изплатят парите на всички работници в БДЖ.

“Компромисът, който направи ръководството е свързан с ядове и нерви, за които не искам да влизам в подробности. Трябва да се оставят плащанията само на най-неотложните разходи,  като вода, ток и горива,  за да можем да плащаме заплатите - друг вариант няма”, заяви Владимир Дунчев - генерален директор на НК "БДЖ". 

По искането на синдикатите за  двадесетпроцентно увеличение на заплатите ще се преговаря на 28  декември.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!