Имущество, придобито по престъпен начин, да се отнема и без да има решение на съда. Този спорен текст, който вече веднъж беше отхвърлен от парламента, ще бъде приет. Уверението е на премиера Бойко Борисов.

По време на официалната си визита в Чехия, министър-председателят заяви, че законът "Попова" има подкрепата на Венецианската комисия. Текстовете предвиждат конфискация на имущество, придобито по престъпен начин от хора, срещу които няма влезли в сила присъди.

Проектът срещна сериозни критики у нас.

Премиерът призна, че за много европейски страни нормата конфискация без съдебно решение изглежда като връщане на комунизма, но сега самият Европейски съюз настоявал подобни разпоредби да бъдат приети.

„Да, днес сме ние, няма опасност от нарушаване на демокрацията. А утре, ако са други? Да дойдат да ти вземат къщата, ако след две години съдът ти я върне, през това време тя се разрушила, кой ще ти я плати? В България да вземеш имота, къщата на някой... всички ще ти ръкопляскат, особено, ако е на комшията. Има такава имоти, които безспорно ще бъдат взети, въпросът е, че това трябва да бъде цяла система”, коментира Бойко Борисов.