В рубриката "Бай Ганьо Eвропеец" получихме писмо на жител на Дупница, възмутен от състоянието на тоалетните в най-големия български манастир - Рилския. Иван Китов ни пише, че на миризмата в санитарния възел не би издържал никой. Човекът завел свои гости в манастира, които останали крайно разочаровани именно от наложителната им нужда да посетят WC-то.

Стотици туристи посещават Рилската света обител ежедневно. Не на всички им се налага да ползват тоалетната, но тези, които е нямало как да я избегнат в последствие съжаляват, че не са се въздържали.

"Въобще не беше приятно. Обувките са ми мокри още даже, не сериозно наистина, много неприятно. Особено в мъжката тоалетна, не знам женската как е, но в мъжката - ужас. Това все пак е манастир, нали хора идват, чужденци и така нататък, не е приятно. Тоалетната е в ужасно състояние, джапаш в локви вътре и така, въобще много е зле”, сподели посетител.

Не получихме разрешение да снимаме в манастира, но по телефона игуменът заяви, че виновни за състоянието на тоалетните са туристите, които цапат. Иначе се чисти след всяка по- голяма група. Туристите обаче са възмутени, че им се взимат пари за паркинг, а състоянието на санитарния възел е в безобразно състояние.

"Събират пари постоянно, за лека кола - 4 лв., за бус - 6 лв., за автобус - 10 лв.”, твърдят те.

Решихме да стиснем носове и да проверим в ролята си на туристи има ли основание хорското недоволство. И докато на пръв поглед не забелязахме нищо кой знае колко фрапиращо, стомахът на колегата оператор Мирослав Георгиев не издържа на миризмата.

"Значи тоалетната е отврат. Вътре не се диша. Просто нещо ужасно изживях преди една минута. Съжалявам много, че влезнах”, призна той.

А посещението ни беше в делничен ден. През почивните дни туристите в Рилския манастир са в пъти повече.