Утре в столицата ще се проведе първият от общо 24-те интерактивни спектакъла за пътна безопасност, организирани от фондация "Приказка за пътя”. Всички желаещи могат да се съберат в 13:30 ч. на езерото "Ариана”.  Инициативата се провежда за трета поредна година, партньори са БЧК и Асоциацията на пострадалите при катастрофи, а патрон е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя ще продължи официално до юни, а след това ще има и обучения на обществени места и по училищата.

Целта е по интересен и занимателен начин децата да се научат как да се пазят на пътя. Кампанията е насочена не само към малчуганите, а и към техните родители.

"На участниците ще им бъде показано как трябва да се пресича улицата, какво не трябва да се прави, как да се предпазят децата от травми”, коментира за bTV председателят на фондацията Деян Ангелов.  "Във всеки спектакъл ще се показват минимум по 3-4 неправилни ситуации, ще има модератор, който ще комуникира с децата”, допълни той.

В рамките на кампанията ще бъдат посетени и няколко града извън столицата. Участниците ще получат шофьорски книжки "Приказка за пътя” –в категория "Пешеходец” и "Велосипедист”.Ще се раздават и стикери, които родителите могат да качат в автомобилите си в знак със съпричастност към кампанията.

"Статистиката е тревожна – близо 80% от децата у нас биват въвличани по един или друг начин в пътни инциденти”, коментира Ангелов. Най-честите грешки са, че не им се слагат колани и не се внимава при шофиране край учебни заведения.