Четири са показателите, по които се проверява качествен ли е хлябът. Продуктът се тества за изкуствени оцветители, количеството на сол и захар, както и наличие на пепел. Най-важното условие при проверката е това, което е написано на етикета, да отговоря на съдържанието на хляба.
"Взема се хляб от готовата продукция, пише се протокол за вземане на проби и се носи в лабораторията за изследване”, обясни д-р Николай Белчев - инспектор в отдел КХОХ към РИОКОЗ - Ст. Загора.
"В случай, че се окаже отклонение в лабораторния анализ от този, който е заложен при тях, следва санкция”, допълва д-р Димитрина Динева.
Според производителите при силната конкуренция в бранша единици са фирмите, които биха произвели продукти в несъответствие с приетото качество.
"Ние правим няколко вида хляб и никой колега не би си разрешил да прави някакви такива неща - да слага добавки, които да нямат сертификат. За нас правенето на хляб е светиня”, призна хлебопроизводителят Димитриа Миткова
При открити нарушения, производителите подлежат на глоби от 500 до 4 000 лева.