Силното слънчево изригване преди два дни наруши радиовръзките в Китай. Магнитната буря може да засегне и електрическите мрежи и сателитите в северните ширини, предупреждават от НАСА. И лекари, и астрономи у нас уверяват, че няма опасност за човешкото здраве.

Огромното слънчево петно с големината на Юпитер е най-силното изригване за последните 5 години. То задвижи слънчевите частици към земята с 900 километра в секунда.

"Нищо страшно и нищо опасно за хората няма да се случи. В най-жестокия случай ще има леки смущения на радиовръзки, вероятно на самолети в северните ширини и разбира се, ще се наблюдават красивите полярни сияния", казва Веселка Радева от варненската обсерватория "Николай Коперник".

Северно сияние може да се види дори и в България, както е било преди 11 години. Но не синьо-зелено като в Канада, а розово-червено. Учените казват, че не винаги има връзка между магнитните бури и здравето на хората. Днес общопрактикуващите лекари не са имали повече от обичайното пациенти. Обичайно се смята, че магнитните бури водят до главоболие, сърдечни проблеми и понижен тонус.

Последните  изригвания са признак на пробуждането на слънцето.