Намерена е една от черните кутии на разбилия се снощи китайски самолет. При злополуката загинаха 42-ма души. Това е най-тежката самолетна катастрофа в Китай за последните шест години.
Специалисти установиха, че самолетът се е разцепил на две в момента на приближаването си към пистата. Така някои пътници са били изхвърлени навън, още преди самолетът да докосне земята. Машината все пак успяла да се приземи, но излязла от пистата и се запалила. 54 души оцеляха при катастрофата. Един от тях описа последните минути от случилото се.

Пилотът на машината е оцелял, предаде руската агенция "Интерфакс". Мъжът е в болница. Той разбира какво му говорят, но не може да говори заради сериозна травма на лицето.

„Седяхме спокойно, но изведнъж се появи дим. Започнахме да кашляме. След две-три минути вече не можеше да се диша. Хората изпаднаха в паника. Едни се втурнаха към предната част на самолета, други - към опашката му. От дясната страна след първия ред седалки имаше дупка. Именно оттам успяхме да излезем и да се спасим”, разказва оцелял.

Причините за трагедията остават неизвестни. Китайски медии обаче пишат, че самолети от типа „Ембраер” 190, каквато е катастрофиралата машина, са имали и друг път технически проблеми в Китай. Медиите смятат, че лошото време и гъстата мъгла са сред причините за катастрофата. Те съобщават, че летището, на което трябваше да се приземи самолетът, не е предвидено да работи през нощта. То е малко и е открито само преди година. Изграждането му е част от китайската политика да се строят малки летища в отдалечени части на страната, за да се стимулира икономиката.