Очаква се етичната комисия към Висшия съдебен съвет да реши дали да започне дисциплинарно производство срещу зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов. На 9 септември магистратът беше задържан по обвинение в изнудване. Братът на прокурора - бизнесменът Васил Михайлов, който се оказа в центъра на спецакцията, за първи път застана пред телевизионна камера.

Васил Михайлов стана известен след като при акцията на ДАНС, МВР и Софийската градска прокуратура кадри с него по слипове обиколиха медиите. По-късно стана ясно, че бизнесменът погрешно е посочен за брат му - зам.-окръжния прокурор на Перник в кадрите от акцията.

„С лихварство не се занимавам, но имам приятели, които имат различен бизнес и когато имам някакви свободни пари, ги вкарваме в тоя бизнес”, каза Васил Михайлов, брат на зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов.

Обвинение за изнудване повдигна Софийската градска прокуратура на зам.-окръжния прокурор след сигнал на Ирина и Калин Лекови от Перник. Мъжът е собственик на строителната фирма „Каластрой Арт". Оказва се, че Леков и прокурорът са семейни приятели от десет години.

„Спечели доверието на брат ми. Брат ми му правеше услуги - такива, финансови - да речем 100 лева не му достига за нещо, 200 и т.н., които разбира се той е връщал”, каза Васил Михайлов.  

Екип на bTV потърси семейство Лекови, но не откри никого в дома им. Съседи разказаха, че не са виждали Калин от месеци. Екипът ни разполага със свидетелски запис на хора, които твърдят, че подалият сигнал в ДАНС Калин, ги е завлякъл  с десетки хиляди левове от неизпълнени ремонтни дейности и заеми на ръка. Сред спонсорите на пернишкия строител е и зам.-окръжния прокурор Бисер Михалов.

„Решил е да вземе на заем тези 10 000 евра, да ги даде на Калин, за да може фирмата на Калин да просперира и Калин да не е вече обикновен работник”, каза Васил.

След като стана известен със задържането му по слипове, прокурорският брат заяви, че ще  подаде жалба до Министерство на вътрешните работи и заради друг детайл от спецакцията в дома му. „Освен описаните пари, които ми иззеха при обиска, липсват още 2700 евра и 8000 лева”, каза Михайлов.  

Васил Михайлов заяви, че ще съди държавата за нанесени морални щети, след като разследването срещу брат му завърши.