Проливните дъждове, които не спират вече втора седмица, се оказват сериозна заплаха за земеделската реколта. Заради лошото време и калта, машините не могат да приберат зърното. Реколтата от ечемик и пшеница е заплашена от унищожаване. Примерът е от Търговище:

Реколтата отдавна е готова за прибиране. Заради неспирните дъждове обаче комбайни по блоковете няма. До това време зърното вече трябваше да е прибрано в складовете, вместо това влагата и плевелите го унищожават по полето.  

"До към 30 юни, 1-2 юли прибираме ечемика най-късно. И до към 15 юли - 20 пшеницата. А сега цялата работа беше за един ден. Втори ден излязохме и се прибрахме. Само излязохме и то заваля”, каза зърнопроизводителят Кольо Василев.

Заради лошото време стопаните очакват с 20 на сто по-ниски добиви и реколта с ниско качество.

"То се провали зърното. Покълна и поникна. Нулево качество. Сега търговците ще кажат: "Не става и за фураж". Ще дойдат и ще ни изнудят меко казано да го дадем без пари. 12-13 стотинки, десетина сме продавали такова зърно”, допълни Василев.

Земеделците изчисляват загубите си на хиляди левове, които няма кой да компенсира.

"Това застрахователите не го плащат. Те не го застраховат това нещо. Те застраховат пожар, градушка, но това че от много дъждове се проваля реколтата такава застраховка няма. Така, че не можем да се обърнем и към тях”, обясни още зърнопроизводителят.

Ако до седмица не спре да вали и машините не влязат в нивите да жънат, реколтата от зърно ще е напълно унищожена.