Една ябълка на ден пази доктора далеч. Тази стара поговорка е златно правило за леля Мария от великотърновското село Балван. Нейната градина, е нейното богатство.
За температура или болки в гърлото преди да посегне към хапчетата, леля Мария посяга към домашния лук и чесън - вече подготвен за съхранение през зимата.
Няма по-здравословно нещо от сезонните плодове и зеленчуци - защото техните хранителни качества са в пъти повече от тези на оранжерийните.
Специалистът по диетика и хранене професор Донка Байкова препоръчва през есента обилно да се храним с плодове и зеленчуци. Добре е избираме и по-високо калорийни продукти, като извара, риба и птиче месо например. Не трябва да прекаляваме обаче, защото излишните килограми влошават имунитета.
„За да предпазим оптимално, максимално организма си от различни болести, би трябвало да приемаме растителни храни с цветовете на светофара. Аз добавям и мораво”, съветва проф. Донка Байкова.
И леля Мария добавя - не само с цветовете на светофара, а с цветовете на дъгата.