Топ мафиот бе задържан в Италия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на полицията. 70-годишният Джовани Тегано е бил арестуван късно снощи в къща близо до Реджо ди Калабрия - главният град на южната област алабрия, без да окаже съпротива. Той е бос на могъщ клан от калабрийската мафия - "Ндрангетата", смятана за най-силната организирана престъпна група в Италия.

Издирван от 1993 г., Тегано фигурира в списъка на 30-те най-опасни бегълци в Италия. Той е осъден задочно на доживотен затвор по обвинения в убийство, престъпно сдружаване и трафик на оръжия.

"Неговото залавяне е най-тежкият удар, който можем да нанесем днес на „Ндрангетата”, тъй като той бе най-издирваният беглец в Калабрия", коментира министърът на вътрешните работи Роберто Марони.

Италианската полиция започна днес голяма операция срещу мафията, предаде Франс прес. С кодово название "Двоен удар", тя се провежда в южната автономна област Сицилия, северната област Ломбардия и централните области Лацио и Абруцо. Наложен е запор върху имуществото на седем сицилиански строителни компании и са задържани директорите на две от тях.

Девет души са поставени под домашен арест. Трима замесени в строителните афери заподозрени вече излежават присъди за други престъпления.

Според прокуратурата компанията от Ломбардия "Калчетруци", която от две години е поставена под съдебен контрол, доставяла на своите клиенти бетон, съдържащ неотговарящ на нормите цимент. С помощта на мафията "Калчетруци" придобила монопол над продажбата на бетон в Сицилия.