По-солени глоби за превишена скорост на пътя. От днес влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата. Според поправките в закона ще се взимат книжките само на системните нарушители и на шофьорите, които карат с повече от 50 км/ч над позволеното в града. Отнемането на книжка се заменя с по-сериозна глоба. Важно е да се отбележи, че отпада взимането на точки, когато шофьорите бъдат засечени с превишена скорост. За другите нарушения обаче точките остават.

В България високата скорост е причина за повече от половината катастрофи. В голяма част от тях има загинали и ранени. Затова новите промени в Закона са насочени към вдигане на глобите именно за любителите на несъобразените скорости.

Ако досега за превишаване на скоростта с 30 км в час, наказанието беше 150 лева и един месец без книжка, то от днес шофьорът ще бъде само глобен с 200 лева. Отнемането на книжката за три месеца остава само при грубите нарушения с повече от 50 км/ч.  Най-високата твърда глоба е 350 лева. Дали обаче те ще стреснат шофьорите с автомобили

При превишена скорост от над 50 километра в час се начисляват нови 50 лева за всеки 5 км/ч.

От 20 на 50 лева се вдига и глобата за шофиране в буслентата. За да се избегне субективния фактор и корупцията на пътя в закона е заложен и новия електронен фиш.

Електронният фиш ще бъде издаван от камерите, които ще бъдат поставени на пътя. Те сега са 16, но се очаква да станат стотици. Именно така се избягва сблъсъка между шофьор и полицай и възможността за корупция - системата трябва да бъде автоматизирана. Електронният фиш с нарушението ще се изпраща по пощата до дома на собственика на колата. До 14 дни след получаването му той може да посочи кой точно е карал колата или сам трябва да си плати глобата.

Въпреки че е заложен в закона, електронният фиш все още не работи. Но от КАТ казаха, че в най-скоро време той ще е готов.