Китайски дипломат, заемащ висок пост в ООН, използва твърде недипломатичен език на обилно полята с алкохол вечеря в Австрия, предаде Франс прес. Ша Цзукан, помощник на генералния секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси, изпил няколко питиета на вечерята в алпийския курорт Алпбах, в Тирол, пише на сайта си сп. "Форин полиси".

След това дипломатът от кариерата произнесъл пиянско слово в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. "Зная, че никога не сте ме оценявали, господин генерален секретар, но и аз не ви харесвам". Дипломатът укорил шефа си, че иска да се отърве от него и че може да го уволни всеки момент. "Не исках да идвам в Ню Йорк. Това беше последното ми желание", продължил Ша. След което сменил темата: "Наистина не обичам американците".

Поведението на Ша постави в твърде неловко положение Пекин, който много настоявал за назначаването му през 2007 г., посочва АФП. Ден след пиянската вечеря китайският дипломат поднесъл извинения на Бан Ки-мун, заяви пред "Форин полиси" говорител на ООН.