Жителите на няколко блока от столичната улица "Екзарх Йосиф" отказват да плащат данъци и такса "смет" на общината, заради условията, при които живеят. Боклуци, изоставени коли по тротоарите и две рушащи се сгради са само част от проблемите, с които от месеци се борят.

В последната година живеещите на въпросната улица са написали десетки писма до Столична община и вече водят сериозна кореспонденция с инспектората и община "Оборище". Всичко обаче остава само на думи и хартия.

"Дадоха ни отговор, че улицата се почиства всеки четвъртък, което е абсолютна лъжа. Тук чистачка с метла не сме виждали откакто живеем", коментира Лидия Делирадева

"Отзад има една стара къща, която е сборище на наркомани, кучета, котки. Онзи ден имаше една мъртва котка, която едва изхвърлихме, беше умирисала всичко. Ние не можем да си отворим прозорците за чист въздух", оплаква се Цветана Тошева.

По-проблемна обаче се оказва недостроената сграда на самата улица. Тя е оставена без надзор и заграждения вече повече от десетилетие и се разпада буквално на тротоара. Строителна фирма е построила нов блок отсреща, но гледката на разпадащото се здание отблъсквала купувачите.

"От година и кусур се опитваме да го продадем. Масово хората, които идват тук да гледат жилища, като видят тая сграда и си тръгват директно. Никой не иска да гледа това нещо", обяснява представителят на строителната фирма Георги Ивков.

Това е единствената централна улица без колчета на тротоара. Така шофьорите паркират винаги и от забранената дясна страна.

"Колите изпочупиха тротоарните плочки, качват се по тротоара. Стари коли навсякъде - стоят с години ръждясали, събират боклуците в тях", възмущава се Илия Тошев.

"Аз имам едно предложение към общината - има общински терени достатъчно, може да се дадат на фирми като нас или други и да се направят едни хубави паркинги и гаражи", коментира Георги Ивков.

Община Оборище е добре запозната с проблемите на "Екзарх Йосиф”, но не може да помогне много.

"Хората имат абсолютното основание - да живееш в зона "Ц", да плащаш най-високите данъци и да гледаш тая кочина през прозорците и улицата си, да не говорим за хигиената и мръсотията - това нещо трябва да се оправи", заяви Венелин Любенов - заместник-кмет на район "Оборище".

От районната администрация са се срещнали със собствениците на рушащите се сгради и са поискали от тях по-бързо да ги отстранят. Така щяло да има смисъл да се изчистят старите коли и да се оправи тротоарът.

"Това, което ние можем да поемем като ангажимент и ще го направим е да лобираме пред Столична община да се оправят тротоарите", обясни Любенов.

От общината обаче отричат чистотата на улицата да е занемарена.

"Възможно е улицата да не е чистена редовно, но да не е чистено въобще… Хората явно им е дошло до гуша и явно им е докривяло", смята заместник-кметът на район "Оборище".

Хората от "Екзарх Йосиф” са решили да предприемат крайни мерки:

"В знак на протест за тази кочина, в която живеем категорично отказваме да плащаме данък смет за 2011 година, докато този проблем не се реши", закани се Лидия Делирадева.