Премиерът Бойко Борисов се сдобри със Софийския университет. Само преди 2 седмици студентите и техните преподаватели протестираха на стълбите на Ректората срещу орязването на бюджета на висшето училище с 4 милиона лева.

Днес премиерът Борисов участва в Академическия съвет на университета. За час и половина премиерът се е запознал с проблемите на университета. Борисов е обещал промяна, която да позволи на висшето училище да приема студенти платено обучение в свободните места от държавната поръчка. От академическият съвет са настояли кабинетът да върне Ботаническата градина в Балчик на Университета.

Посещението на премиера обаче няма да спести на Алма матер болезнените съкращения след орязването на държавната субсидия. В понеделник, 31 май, ще се гласуват 45 кризисни мерки.

"Премиерът каза – „Пари няма, дайте да видим какво може да правим в тази ситуация”. Колегите казаха, че знаят, че няма пари, но искат да предложат комплекси от мерки, които да помогнат България да се измъкне от пропастта, в която падна. Ако ние сега допуснем да изостанем фатално в областта на образованието и науката - сами си подписваме присъдата. Това е”, коментира ректорът на СУ проф. Иван Илчев.