От построяването на "Христо Смирненски" през 1964 година, в язовира не се е събирала толкова вода, твърдят хората, които стопанисват съоръжението.

В резултат на поройните дъждове от последните дни нивото на водния басейн се е покачило с почти 3 метра за четири дни, потвърдиха от екоминистерството. В язовира не е имало толкова вода от построяването му преди почти 40 години. Съоръжението може да поеме още вода и заплаха от преливане на този етап няма, твърдят стопаните на съоръжението.

Язовир "Христо Смирненски" е основният водоизточник на Габрово. Заради сушата през последните години, нивото му спадна близо до критичния минимум. Недостигът на питейна вода бе причина повече от две години Габрово да е на строг воден режим. Породи неравномерното разпределение на водния отток останалите общини в Габровско също периодично изпитваха недостиг на питейна и индустриална вода. Ако потокът в "Христо Смирненски" се запази толкова висок, водните запаси ще се достатъчни да няма режим не само през тази, но и през цялата следваща година, смятат специалисти.