Преговорите между Синдиката на железничарите към КНСБ в БДЖ и ръководството на компанията приключиха без резултат. Те ще бъдат подновени в сряда.

Дунчев поиска от синдикатите да посочат началото на стачката и нейната продължителност, защото минималното транспортно обслужване е специфично през седмицата, в събота и неделя и през нощта. Според КНСБ неподписването на споразумение ще породи ескалиране на напрежението в компанията и ще доведе до незаконни действия на работниците.

Незаконни стачни действия няма да има, а за да има законни такива трябва да се направят ред процедури, допълни генералният директор.

Железницата превозва 55 милиона пътници годишно. Средно по 310 лева на железничар дължи в момента компанията, без осигуровките на служителите си. Железничарите са получили заплатите си за октомври, ще вземат и аванс за декември.
Остава да им бъдат заплатени средствата за храна за октомври и ноемврийските възнаграждения.

Фонд работна заплата в железниците е17 милиона лева. Компанията не може да се разплати на куп със служителите си, защото изплаща възнагражденията им в зависимост от приходите си, поясниха от ръководството.

Синдикалистите подчертаха, че законът за уреждане на колективните трудови спорове създава хиляди пречки, за да не се проведе стачка.

"Ще определим вариант за влаковоте, които биха се движили и които биха спрели при една евентуална стачка и ще го предложим на генералния директор", заявиха от синдикатите на БДЖ.

Ако предложението бъде отхвърлено, синдикатите ще се обърнат към социалното министерство за определяне на арбитър в спора.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!