Старите отоплителни инсталации в обществените сгради потенциално опасни съоръжения. В Бяла Слатина например, се оказа, че парните котли в детските градини са по на 40 години и ако не се подменят спешно, много скоро могат да възникнат ситуации с фатален край.

Една от детските градини в града е строена през 70-те години на миналия век. За монтажа на парния котел, който е неин връстник, персоналът разказва куриозна история."Вкарвайки го в детската градина, бяха разбили стената, за да може големият котел да влезе в помещението и след това стената беше зазиданаЧ, спомня си Лора Савова, преподавател.

Оттогава основен ремонт на съоръжението не е правен. Наскоро са подменени горелката и помпата, но поради липса на средства перманентно се е отлагало закупуването на нов котел. Подобна е ситуацията във всички по-малки общини.

"Това е положението, каквото имаме, с това работим. През две-три години идва лицензирана фирма, прави профилактика, отделно аз си го чиста всяка година", обяснява Хамлет Кунчев, параджия.

Досега инциденти не са ставали, въпреки че корозията и следите от постоянните течове се виждат с просто око. Най-страшното е, че непосредствено над тази потенциална бомба със закъснител са спалните помещения на децата.

След инцидентите с асансьорите в Майчин дом и Добрич в Бяла Слатина са още по-притеснени. От общината възнамеряват до месец-два да започнат ремонт на отоплението в детското заведение, но дали парите ще стигнат за подмяна на допотопния парен котел, засега не е ясно, отбелязва кореспондентът на bTV Маргарита Стефанова.