Нови демонстрации на опозиционно настроената египетска младеж и на техните опоненти, подкрепящи режима на Хосни Мубарак, ще се проведат днес в Кайро и други градове на страната.

Организаторите се надяват отново да съберат в Кайро един милион демонстранти след традиционната петъчна молитва. Според вицепрезидента Омар Сулейман армията, изпратена като подкрепление, няма да използва сила срещу опозицията.

През изминалата нощ на площад "Тахрир", въпреки полицейския час, останаха хиляди демонстранти, които пренощуваха в палатки и се топлеха около огньове, след продължили през целия вчерашен ден сблъсъци между привърженици и противници на Мубарак.

Спорадични сблъсъци имаше и тази нощ, но пострадали няма. Основното искане на протестиращите продължава да е незабавната оставка на президента на страната.

Привържениците на Мубарак обаче изтъкват, че подкрепят стабилността и сигурността в Египет, в който е настанала анархия след масовите акции на опозицията. Самият президент заяви в телевизионно интервю, че е готов да се оттегли, но тогава в страната би настъпил пълен хаос.

Вицепрезидентът посочи, че промените вече са започнали и че до избора на нов държавен глава остават по-малко от 200 дни. Премиерът нареди на министъра на вътрешните работи да не се създават повече пречки за мирните протести.