Фондът за трансплантации връща над 4 милиона в държавния бюджет. За цялата изтичаща утре 2010 година, едва 5-ма пациенти са изпратени за лечение в чужбина. Записаните в листата на чакащите са над 800. Защо при това положение се оказва, че фондът не може да използва отпуснатите от държавата пари?

Ако обърнем 4-те милиона лева, които фондът трябва да върне, в извършени трансплантации, то около 40 бъбречно болни, 12 пациенти с чернодробни проблеми и 12 със сърдечни, можеха да са получили желаното лечение.

„Връщането на тези пари е акт от безхаберие и на неорганизираност на самия фонд,  администрацията на фонда да може да разгледа повече молби за повече пациенти”, каза Иван Димитров, Асоциация на пациенти с бъбречни заболявания.

Според ръководството на фонда, на всяко заседание се одобряват молби. Освен това, според тях, една от причините да остане толкова голяма сума непохарчени пари е, че процедурата по намиране на подходяща клиника в чужбина е дълга и трудна. За намирането на подходящата клиника за всяка една операция се чака и съдействие от наше посолство в съответната държава.  

„По принцип не, че не ги искат, но нашите пациенти дори да ги запишат те никога няма да изпреварят чакащите в листата в съответната страна. Те винаги ще бъдат последни”, обясни д-р Асен Велков, Фонд за трансплантации в чужбина.

Светомир е одобрен преди около 4 месеца, и насочен към болница в Лимож, Франция. Според Фонда тя е специализирана за пациенти като него със 100 процента антитела.

„В последствие, след близо 2 месеца стана ясно, че не е точно така. Аз изгубих 2 месеца в кореспонденция, телефонни разговори. Пратката на медицинска документация е за моя сметка. И съответния екип преди 2-3 седмици ми отговори отрицателно, че според спецификата на състоянието ми не могат да се погрижат за мен”, разказа Светомир Янаров, пациент на хемодиализа.

Светомир е насочен към друга френска клиника. Сега трябва да прати кръвна проба и да замине за нови изследвания, които ще са за негова сметка, защото фондът поема само трансплантацията. Едва след това ще стане ясна точната сума, която ще струва неговата трансплантация. И тогава отново ще се чака решение на фонда - ще дадат ли парите или не.

Догодина парите отпуснати на фонда отново би трябвало да са 5 милиона, но пациентите са притеснени, че при тази свръх икономия, сумата може да е в пъти по-малка.