Появиха се нови жертви на футболиста от ЦСКА Орлин Орлинов. Няколко момичета, пожелали анонимност, се обадиха в bTV, за да разкажат, че и те са били бити и малтретирани от него, но от страх не са подали жалби в полицrята.

Защо този тип насилие остава ненаказано у нас и доколко са опасни хора като Орлинов? Отговорите потърси Миролюба Бенатова.

Орлин е освободен, тъй като жалбата на Катрин Вачева не е достатъчна, за да му бъдат повдигнати обвинения, а побоят със счупен нос и охлузвания се води лека телесна повреда, към която държавното обвинение няма отношение.

Така насилието, което предшества счупването на крайници или необратими травми, остава ненаказано.

Д-р Огнян Димов, психоаналитик с практика и във Франция, разказва, че личности като Орлин там не са на свобода. По думите му футболистът е изключително опасен.

Миролюба Бенатова: Може ли да нарани повече?
Д-р Димов: Аз съм работил в спешен кабинет, където първият цензор беше психиатър. И на тази база се задействаха всички институции и цялото следствие. В България е абсурд.  Това, че един човек ви нанася душевна травма, без да има чисто физически измерения от тази травма, това в остава незабелязано в България, което е абсурдно..

Криминалният психолог Аделина Тодоровска от Института по психология на МВР, е правила психопрофили за нуждите на разследването на някои от най-смразяващите убийци у нас. Тодоровска смята, че Орлин и да иска не може да спре.

Миролюба Бенатова: Момичетата казват, че е бил много забавен и не са очаквали от него такова поведение?

Аделина Тодоровска: Често хората, които са психопатни, са много привлекателни и чаровни и могат да предизвикат симпатия.

Миролюба Бенатова: Крайностите - изключителна жестокост и нежност в кръв, какво означава това?

Аделина Тодоровска: Има нужда от крайност в преживяването, за да се свърже емоционално. Това е дълбоко патологично поведение. Може да се очаква той да направи по-голяма крайност, едва ли нещо може да го спре, някакъв вътрешен контрол.

Криминалният психолог от МВР смята, че Орлин е опасен: „Смятам, че е един човек като него е опасност и той трябва да бъде санкциониран и то строго. Неговото поведение е зов да бъде ограничен, да му се положат външни граници, защото той вътре в себе си няма. Той трябва да бъде въдворен в най-буквален смисъл.

"За съжаление ние стигаме до тези хора, когато са отишли в своята крайност, когато има жертви и нещата са невъзвратими”, допълни Тодоровска.