Два нови кучешки приюта ще бъдат изградени в София - в районите "Надежда" и "Кремиковци". Това беше съобщено по време на заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет. Двата района са единствените, които разполагат с терени, отговарящи на изискванията на Наредба 41 на земеделското министерство.

Центровете за настаняване на бездомни кучета ще са с капацитет от общо 850 животни - 500 в "Кремиковци" и 350 – в "Надежда". В район "Младост" пък ще се изгражда кастрационен и ветеринарно-медицински център с капацитет от 70 клетки. Проектът там се остойностява и предстои сключването на договори за свързването на сградата с комуналните дружества.

Инвестиционните проекти за двата приюта са в процес на подготовка, като се предвижда те да са със сглобяеми конструкции, които при нужда могат да се преместят.

Приютите ще са изцяло общински, за разлика от най-големия подобен център в момента - този край Горни Богров, за който общината плаща наем. Другият общински приют за бездомни кучета е край кв. "Сеславци".