Напрежение сред фермерите в Северозападна България заради неизплатени пари. Причината - от години една и съща фирма безнаказано очертава земя, която стопаните обработват, и също претендира за субсидии. Европейският регламент обаче не позволява дублиране на площите.

Въпреки че е изряден арендатор, фермерът Светослав Илчовски не може да си получи субсидиите  за 2 500 дка обработвана от него земя.

"Фирма "Мегагруп" от три години си чертае върху мои площи в землището на село Осен и всяка година мен ме режат с около 50 хиляди лева от тези субсидии”, съобщи фермерът Светослав Илчовски.

Оказва се, че в службите по земеделие всеки може да се представи за фермер и впоследствие да претендира за субсидии.

"Примерно вие, ако идем сега в една Поземлена комисия, може да се начертаете върху всичката ми земя и да казвате, че тази земя я работите вие”, обясни Илчовски.

В случай, че открие застъпването, разплащателната система блокира плащанията, докато не се изясни кой е реалният ползвател на земята. Сегашната процедура обаче е твърде тромава.

"В случая реалните ползватели, които са нашите членове на Асоциацията, губят, въпросното лице няма какво да губи, то не обработва земя, то не е направило разходи”, коментира Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Дублирането на площи обаче позволява  на "Мегагруп" да рекетира фермерите по всяко време на стопанската година. На практика, заради един, 22-ма зърнопроизводители във Врачанско са поставени на колене.

"Започнахме да садим и представителят на "Мегагруп” дойде с полиция и казва спирайте машините, докато прокуратурата не реши проблема, чия е земята...Тя е на собствениците, от които сме я наели, аз ги работя, той няма машини, спират моите. Миналата година му платих да иде да си оттегли жалбата”, допълни фермерът Светослав Илчовски.

Случаят с "Мегагруп" е предаден на прокуратурата. Освен това фирмата е глобена с рекордните 700 хиляди лева заради гаврата с фермерите. Мъжът, който я представлява, известен като Пачо Носа, не бе открит за коментар. Стана ясно, че не си губи времето и е регистрирал друга фирма, за да изнудва фермерите.

"Това нещо се случва само в България, защото сме по-интелигентни сигурно от европейците”, заключи фермерът.

За bTV Новините от Враца - Маргарита Стефанова