Идеята на кабинета за нова схема на изплащане на болнични има за цел да пресече издаването на фалшиви документи. Според общопрактикуващите лекари обаче, фалшивите болнични са много, много малък процент. Според тях хората и сега се въздържат да отсъстват по болест и ходят болни на работа, за да не я изгубят.

Най- масово се издават болнични листи за три дни, разказва д-р Виделина Даскалова, най- вече защото хората не желаят повече.

"Три дена е много малко за възстановяване на един пациент от каквото и да било заболяване, така че пет дена общо взето е оптималният срок, за който един пациент може да се възстанови", смята д-р Даскалова.

Според нея проблемът с фалшивите болнични отдавана не актуален, особено за работещите в частни фирми, тъй като там не се гледа с добро око на отсъстващите. Освен това документацията се проверява непрекъснато.

"Няма как да има фалшиви болнични - много е малък процентът. Народът е болен. За съжаление хората са болни и понеже се страхуват, особено младите, да отсъстват от работа и идват на лекар, когато вече е много напреднало заболяването и там вече с три дена не могат да се възстановят", смята лекарката.

Хората приемат различно новите предложения за ползването на болнични.

"Вероятно е удачно, защото след като съществува криза, всички трябва да понесат последиците. Има хора, които, примерно, отиват на почивка и си взимат болничен".

"Не е справедливо. Който си е плащал осигуровките, трябва да си поеме държавата, да си поеме и болничните".