Няма пострадали и обгазени при пожара, който горя до късно през нощта в Дом „Майка и дете” във Варна. Над 50 деца бяха евакуирани от застрашените помещения и отведени далеч от дима - в съседна сграда. Щетите са за десетки хиляди левове.

Пожарът тръгва привечер от котелното помещение. Обхваща склада под него, където се съхраняват дрехи, дюшеци, одеяла и помощни принадлежности. Пристигналите на място десетки пожарникари евакуират 53 деца.

В спасяването се включват и съседи. „Намокрих си грейката, сложих детето на главата и го изкарах - трите деца ги изкарах”, разказва Станимир Сотиров.

В дома за медико-социални грижи във Виница са настанени 151 деца до 3 години, лишени от родителски грижи. В нито един момент не е имало опасност за живота или здравето им. Домът се отоплява с локално парно на нафта.

Директорът на дома Стефка Джанкова заяви, че досега не е имало проблем с котелното, а там електрическата инсталация е била подновена съвсем скоро.

Прокуратурата работи по досъдебно производство срещу неизвестен извършител за умишлен палеж. Работното обвинение обаче не изключва други версии.

„Ще бъдат разпитани всички лица, ще бъде направен оглед на местопроизшествието предвид обстоятелството, че е съвсем късен часа”, обеща районният прокурор на Варна Цветанка Гетова.