За всички е ясно, коя е родината на франзелата, но да си купиш от ароматния хляб през нощта във Франция се оказвало "мисия невъзможна”. Това бързо подтиква хлебарят Жан-Луи Ешт да създаде "багетомат” – автомат за франзели, който работи по 24 часа в денонощието, предаде Асошиейтед Прес.

"Това е хлебарницата на бъдещето", категоричен е Ешт. Той се надява да разшири бизнеса си не само из ширините на цяла Франция, но и в останалите страни от Европа, както и САЩ. Засега обаче има само два автомата – единият в Париж, а другият в Омбур-О – град в Северозападна Франция, разположен на границата с Германия. И двата са инсталирани до собствените му хлебарници.

Багетоматите се зареждат с частично приготвен хляб. При натискане на бутона желаното количество се изпича за секунди. Цената на една франзела е 1 евро. Въпреки изобилието от супермаркети французите остават верни на любимата си багета. В малките градове и дори в по-тихите парижки квартали обаче хлебарниците затварят за обяд, а през нощта не работят. През август пък работа тотално спират за лятна ваканция. Точно в тази ниша се е прицелил и иска да превземе с автоматите си Жан-Луи Ешт.

Той даде заявка за намеренията си още преди две години, когато представи първата си машина, но тогава имаше технически проблеми. Сега очевидно португалският инженер е подобрил технологията.

Франзелите от автомата все пак не са като омесени от хлебар. Използва се индустриален полуфабрикат, но Ешт го определя като "добър компромис". Капризните французи обаче мислят, че такъв хляб не е като ръчния, вкусът от него е хубав само петнайсетина минути, а би трябвало да се запазва поне няколко часа.