Издирваният втори заподозрян за убийството на Яна – Николай Русинов все още не е заловен, но това може да стане факт по-късно през деня. Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев. Той припомни, че издирваният е комшия на Яна.

Вечерта той е бил последният човек, с който тя е танцувала и се е забавлявала в "Маймунарника"

Стигнахме до извода, че жертвата и извършителят са се познавали. В живота Николай е преводач, говори езици, работи в спедиторска фирма. По поведението на извършеното престъпление може да се каже, че това е човек, който има една латентна агресивност и, най-вероятно, проблеми в отношенията с жените, тъй като, общо взето, престъпления като изнасилване, са свързани с проблеми в отношенията с жените. Неговата агресивност е регистрирана преди години.

Такива хора разпознават негативизма в другия човек без реално да го има

Категорично убийството не е планирано. Това е убийство, което е станало по непредпазливост, най-вероятно в стремежа му да бъде преведено момичето в състояние на контрол, а и да не вика.

Арестуваният Пламен Трифонов и издирваният Николай Русинов по някакъв начин имат връзка, не като приятели, а, може би, по стечение на обстоятелствата са се случили по едно и също време на едно и също място, поясни директорът на Института по психология към МВР.

Предполагаме, че престъплението е извършено след 3 ч. сутринта

Работим по хипотези и ги проверяваме. Пламен твърди, че е станало недоразумение. Истината е, че на местопрестъплението има много ясна диференциация между двамата, атакували жертвата.

Вероятно Пламен се е гаврил с момичето след като то е починало, призна Стойчев

Въпреки, че има претенции за уникалност и невероятна ерудиция - интересува се от политика, завършил е трети курс семестриално в НБУ, реално Пламен не е завършил нищо, започнато през живота си. Държи на себе си, имал е жена, при която е ходил, за да се поддържа. Останал е без дом заради недоразумение между родителите му, в които той отказал да се намесва

Работел е като охранител, но явно това не го е удовлетворявало и е напуснал работа. И брат му, и баща му са работили в зоопарка, обясни шефът на профайлърите.

И двамата категорично не са аутсайдери

Ако извършителят на дадено престъпление е имал проблеми с жените преди това, както и проблеми със сексуалната си реализация, то той много често товари с това непознат човек. Такъв е случаят между Пламен и Яна, посочи Стойчев.

Пламен през цялото време твърдеше, че не е ходил в Борисовата градина и отричаше очевидни факти. Това ни накара да решим, че има неща, които съпътстват живота му. Може да не е бил регистриран в полицията, но

определено той е притежавал агресия, отново свързана с реализацията му като мъж

Пламен е интелигентен, а всъщност майка му ни каза, че той цяла нощ не е бил при нея. Един от двамата е извършил убийството, но на този етап не може да се каже нищо със сигурност.

Не мисля, че Николай е бил човек без близки приятели

Информацията за последните часове, които той е прекарал с Яна, ни беше дадена от негов приятел. Ако той е напуснал държавата, за да отиде в страна без визови изисквания, неговото напускане може да не е било отразено на границата. Според мен той е в България. Мисля, че няма да сложи край на живота си. Избягал е от престъпление, а това само по себе си говори за чувство за самосъхранение, поясни директорът на Института по психология към МВР.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.