В една от механите ни посрещат с усмивка и с уговорката, че нощта срещу Гергьовден ще е тежка. За сън никой не мисли, защото трябва да се изпекат двайсетина агнета. По поръчка. Да пренесеш приготовленията за трапезата извън границите на дома, е било немислимо някога, но сега времената са други. Особено в града.
"Да ви кажа, хората много са забързани в ежедневието, по-хубаво да седнат наготово, ние да го направим, отколкото да се бутат те самите, идват при нас, кухнята ни е добра и ние ги пълним”, разказа готвачът Елза Първанова.
Всеки знае какво е нужно за плънката на Гергьовското агне, но трябва да се спазва определена последователност при запръжката.
"Започваме с лук, ориз, гъби, сухи чушки, може и люти, въпрос на вкус, дреболийки на самото агънце”, допълни готвачът Клавдия Петкова.
Чак накрая, за да не се загуби вкусът им, се добавят подправките, като черен пипер, магданоз, джоджен, по желание копър. И разбира се, още нещо, което всяка уважаваща себе си кухня обикновено пази в тайна, за да се отличава от конкуренцията.
"Най-голямата награда за нас е, когато дойде стопанинът на агнето, което сме опекли, и ни каже, че е било много вкусно, че гостите му са си облизали пръстите. Наздраве и честит Гергьовден”, пожела Клавдия Петкова.
За bTV Новините - Маргарита Стефанова