Българи участват в приготвянето на един от традиционните гръцки продукти - студено пресования зехтин. Есента е маслинено време в Гърция и затова хиляди нашенци стават сезонни работници в градините. Как се произвежда полезната, но и високо калорична течност, разказват Борислав Лазаров и Иво Иванов.

Гомати е малко селце, разположено на Атонския полуостров, в което живеят около 600 души. Всяко семейство произвежда студено пресован, екстра върджин зехтин, само за собствени нужди.

В края на месец октомври и началото на ноември започва беритбата на маслиновите дървета в атонското село Гомати. Важно е да знаем, че всеки район в Гърция има различен вид зехтин.

Дори във всяко село можете да опитате зехтин с отличаващ се вкус, защото семействата пресоват различни сортове маслини. Георгиос Рудос е собственик на малък цех, в който се обработва реколтата от градините край Гомати.

"Маслините се поставят в машина за почистване. След това, заедно с костилките, се смилат едро до получаването на гъста маса, приличаща на пюре. Следващата машина разделя три продукта от приготвената смес - излишната вода, гъста маслинена паста и костилките, които се изпращат към друга фабрика, за да се превърнат в отделен вид зехтин”, обяснява Георгиос Рудос.  

За около три часа тон маслини се превръща в първокачествен зехтин. Има отделни видове за готвене и пържене. Гърците препоръчват студено пресования да се използва само за овкусяване на салати, сирена и вече сготвени риби и меса. Местните жители го продават на около половин цена от бутилирания в магазините, стига да имат достатъчно собствени запаси. Дегустирайте го, а после съхранявайте на тъмно и прохладно, за да не губи качествата си.

Научно доказано е, че зехтинът удължава живота и предпазва от сърдечносъдови заболявания. Диетолозите напомнят обаче, че освен полезен, той е и високо калоричен - 100 милилитра от него се равняват на около шоколад и половина.