Кражбите на ток от домакинства и бизнесмени достигат до 200 млн. лева годишно. Това разкриха пред bTV директори от енергото в Западна България. С кражби на ток от няколко години се занимават цели организирани престъпни групировки. Манипулирането на електромери се превръща в бизнес за милиони левове.

В конфискувани от CEZ електромери са намерени допълнително монтирани прекъсвачи, които се задействат с дистанционно управление.

„Тази антенка служи, за да приеме сигнала от едно дистанционно устройство, каквото всеки един от нас има, за да ползва телевизора. Така се изключва електромерът да не работи и да спре да отчита електроенергия”, показва Росен Йорданов.

Повечето електромери са манипулирани от много опитни техници, престъпни организирани групировки, дори понякога и от бивши служители на енергото. На черния пазар вече дори може да си поръчате фалшиви холограмни стикери и пластмасови пломби със същите серийни номера, които ви е сложила енергийната компания при монтирането на вашия електромер. Така че кражбата на ток с манипулиране на електромера става все по-трудно разкриваема.

Ток се краде навсякъде - в големи еднофамилни къщи, семейни хотели, дребни цехове и работилници. За да крадат ток собственици на къщи и хотели дори прокарват в стените паралелни инсталации, които заобикалят електромерите.

До момента няма нито една задържана организирана престъпна група за кражби на ток. Загубите не са само за сметка на енергото, а се покриват от всички абонати.

Нови проблеми с тока може да има утре по Южното Черноморие, предупредиха от местното дружество EVN. Причината е планово предаварийно изключване на 110-киловолтовия далекопровод "Ахелой", собственост на Национална електрическа компания.

Далекопроводът ще бъде изключен между 5 и 7 часа утре сутринта. EVN предупреди за възможни краткотрайни смущения в електрозахранването. За да компенсира потреблението в региона, местният монополист ще включи резервно захранване на мобилната подстанция "Каблешково".

От енергийния оператор вчера са отчели рекордно високо за тази година потребление на ток по Южното Черноморие.