Деца без дом по празниците. Братче и сестриче от Благоевград живеят в къща без покрив. Въпреки трудния си живот те не пропускат и ден без да отидат на училище. А преди дни получават поредния удар - заради лошите битови условия децата са настанени в социален дом.

В недостроена къща, на пространство от два квадратни метра,

Руска и Асен живеят с двете си деца - четвъртокласникът Росен и кака му Виктория. Преди две години родителите остават без работа и така къщата им не получава покрив, а семейството обитава малка стаичка. Нямат и ток, а децата учат на свещи. Най-близкото училище е на половин час път пеша, но въпреки това всеки ден са в клас. Миналата година завършват с отличен.

„Лельо, вика това миналата година кога завършиха училище, вика с пълно отличен съм завършил, просто ми беше драго на душата, че такива деца в такова обстоятелство да могат да изкарат такива оценки”, споделя Йорданка Цветкова, съседка.

Преди дни от социални грижи преместват децата в дом - временно. И се ангажират да помогнат на родителите като им намерят работа. За майката това е жесток удар.

„Няма да изкараме без децата, взимаме си ги, отличници са, но сега в момента не могат да учат от стреса”, казва Руска.

Децата са преместени и в друго училище, социализират се в нова среда и с нови съученици.

„Мисля, че момчето се чувства много добре, учениците го приемат, работи с желание, с интерес, започна да идва с домашни упражнения всеки ден”, казва Милена Тумбева, учител.

По-голямата Виктория признава, че повече обича да играе с приятелки, отколкото да заляга над уроците, но спазва родителските съвети.

Сега мислите на децата са отправени към празниците - къде ще бъдат на Коледа и Нова година. Като всички деца и тези искат подаръци - мечтаят за компютър и за своя детска стая.