Президентът Георги Първанов ще подпише указа за повишаване в звание на български военни по предложение на Министерство на отбраната по повод Гергьовден. Така се тушира едно нововъзникнало напрежение между президента и министъра на отбраната.

Държавният глава съобщи решението си пред журналисти, на празнично матине по повод 90-тата годишнина на поета  Валери Петров.

Първанов определи като форма на политически натиск действията на военния министър Аню Ангелов, който в петък съобщи пред депутатите от Комисията за отбрана, че държавният глава и върховен главнокомандващ блокира висшите назначения в армията.

Президентът и военният министър не се разбраха за това кой да бъде повишен в звание по случай 6 май. Министър Ангелов отказа на Първанов да произведе съветника по отбраната на президента контраадмирал Николай Николов във вицеадмирал.

"Намирам за некоректно, за непочтено извеждането на едно име, което даже не е присъствало в хода на разговорите, като писмено предложение - името на моя секретар по военните въпроси. Тук съм длъжен да кажа, че това е един адмирал, който е в състава на Министерството на отбраната, в щата на Министерството на отбраната, не извън състава.

Искам да кажа, че това е един качествен офицер, който се е доказал в много различни случаи в хода на цялата реформа. Намирам за некоректно противопоставянето от страна на министъра спрямо това име.

Може би от това, че адмирал Николов има достойнството да се противопостави на част от законодателните промени, засягащи социалната политика по отношение на военнослужещите и отнемане на социални права на военнослужещите”, заяви президентът Георги Първанов.

Първанов заяви, че проблемът на армията не са пагоните и лампазите, а че не е бил защитен достоен бюджет за въоръжените сили.

Премиерът Борисов вчера каза, че също се застъпил за повишението на контраадмирал Николов, но съветът по отбрана отказал и на него.

"Няколко пъти разговарях с генералитета заради едно назначение да не спираме процедурата, но бяха изключително твърди и на края се подписаха, че не са съгласни, аз нямаше как да ги пресирам”, коментира Бойко Борисов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов коментира по телефона от Люксембург, че контраадмирал Николов няма да бъде предложен за вицеадмирал, защото не може да бъде повишаван два пъти на една и съща длъжност.

"Той има кога да бъде повишен", коментира Аню Ангелов.

Министърът съобщи още, че на 6 май 8 генерали ще бъдат повишени в звание.