Почитаме паметта на Св. Вмкч. Георги Победоносец. 6 май е Ден на храбростта и празник на Българската армия. По традиция рано сутринта беше направен празничен водосвет на бойните знамена. След това на площад "Княз Александър Първи" започна военният парад за празника. Повече за подробности за честванията дава нашият репортер Габриела Наплатанова.

През площада преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част, гвардейският духов оркестър и представителни блокове на Военната академия "Г. С. Раковски", на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски, на 68-ма бригада "Специални сили", на ВВС, на ВМС, в който влиза и военноморското училище "Никола Вапцаров", и на Щаба по осигуряването и поддръжката. Блоковете бяха съставени от по 64 военнослужещи.  

В обръщението си президентът подчерта, че модернизацията на армията трябва да продължи,


независимо от кризата. Той обяви, че планът за модернизация на армията трябва да бъде обсъден на Консултативен съвет по национална сигурност.

"Модернизацията е процес без алтернатива и затова аз искрено се надявам, решението взето от правителството, за актуализация на бюджета, да бъде одобрено", каза държавният глава.

Икономичен, но не по-малко представителен парад за Гергьовден, демонстрира армията.

И въпреки, че бяха показани преди всичко хората, акцентът във всички изказвания беше модернизацията на въоръжените сили.  

Парадът беше открит традиционно от транспортен вертолет "Ми-17" с националното знаме, който прелетя над площада, ескортиран от два вертолета "Кугър" от авиобаза "Крумово".

Актуализацията на бюджета в частта му за армията ще послужи за покриване на стари задължения по вноските за 12-те хеликоптери "Кугър". Рано тази сутрин пред bTV военният министър Aню Aнгелов потвърди думите на вицепремиера Симеон Дянков, че армията ще получи допълнително 300 милиона лева.

Извън стегнатите редици на маршируващите, най-обсъжданото на парада бяха бронираните машини "Гардиън” за военната полиция, която охраняваще церемонията. За да предотвратят инциденти като този с моториста на 3 март, подстъпите към площада бяха затворени и от микробуси на полицията.