Вече 25 години най-големият лифт във Врачанския балкан не работи. Причината е в липсата на средства.

Лифтът реално работи само 4 години след изграждането му през 1987 година. Построен е за Седмия конгрес на Българския туристически съюз. За официалния му пуск пристига Андрей Луканов.

"Още на втората станция токът угасна и блокира и официалните лица увиснаха", разказва Георги Петков, секретар на Туристическо дружество „Веслец"-Враца. След това настъпва паника.

"Не толкова официалните, колкото всички останали, които ги охраняваха, се стреснаха и помислиха, че е някакъв саботаж, а то тока угасна. Тогава механиците успяха да ги свалят и така лифтът остана неоткрит", разказа още Георги Петков.

Въпреки първоначалния гаф интересът към влека бил колосален - срещу билетче от левче малки и големи можели да почувстват Балкана буквално в краката си. Но не за дълго.

"Врачани бързо се наситиха на това съоръжение. А и дойде перестройката и 1991-ва година ни казаха да се оправяме сами, а нямахме пари", разказва Георги Петков.

И макар че засега държавата отхвърля проекта на общината за възстановяване на лифта и за изграждане на допълнителна въжена линия до пещерата „Леденика", Георги Петков не е загубил надежда, че най-голямата туристическа атракция във Врачанския Балкан, изградена от човешка ръка, един ден отново ще заработи.