1 USD
1.79995 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,869.4

Отново опашки пред Агенцията по вписванията

БГ Бизнес
 

Представители на бизнеса не могат да регистрират фирмите си повече от месец

Дни след като министър Симеон Дянков обяви новата макрорамка на страната и изрази надежда ниските данъци да привлекат още инвеститори догодина, представители на бизнеса се оплакаха пред bTV, че не могат да регистрират фирмите си повече от месец в Агенцията по вписванията.

Краят на юни беше и краят на срока за подаване на годишните финансови отчети. Половината от всички отчети се подадоха в последния момент, а Агенцията по вписванията едва смогна на наплива. Месец по късно, физическата опашка от хиляди чакащи под слънцето се превърна във виртуална: стотици хиляди натрупани документи в папки и задръстени компютърни системи.

“Съгласен съм, че обработват отчетите, които до 30 юни трябваше да са предадени, та 70% от служителите им са ангажирани именно в тази дейност. Но пък от друга гледна точка и ние с нищо не сме длъжни да си губим по два часа и половина през ден”, коментира един от чакащите - Райко Загоров.

„Всяко нещо, което се прави е на наш гръб. И става така, че ние работим за тях, а те не работят за нас. Цялата държавна администрация не работи за гражданите си!”, добави Надежда Иванова.

Бизнесът на Йорданка Матеева за търговски консултации търпи преки загуби от чакането. От услугите и се отказват най-вече чужди инвеститори.

„При тях бързината е от съществено значение. Те искат ако може да стане в рамките на 1-2 дни, а това отнема много повече време. И те трудно се решават да извършат търговска дейност, защото първия им сблъсък е с Агенцията по вписванията”, каза Йорданка Матеева.

Оттам обясняват, че сценарият се повтаря всяка година. Не могат да дадат предимство на регистрацията на нови фирми, защото с приоритет са съдебните искания.

„След приключването на подаването на годишните финансови отчети стопанският живот не е престанал да се развива и упражнява своята дейност. Ежедневно в информационната система на търговския регистър продължават да постъпват по 1000-1200 нови заявления, всеки ден”, каза Анастас Георгиев, и.д. директор на Агенция по вписванията.

От септември агенцията се готви за нов щурм. В края на годината изтича 3-годишният срок за пререгистриране на съществуващи фирми. За тези три години са се пререгистрирали по-малко от една трета. И предстои на още близо 1 милион.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии