Управлението на Кандахар беше предадено на съвет от местни старейшини. Те поеха и контрола над военните сгради и летището.

Това стана в съответствие с постигнатото споразумение между талибански представители и новоизбрания ръководител на преходното правителство Хамид Карзай.

Днес за първи път от началота на операцията американски морски пехотинци се сражаваха в директен бой срещу талибанските милиции.
Според американски военен говорител убити били седем талибани.

По-късно говорител на талибаните съобщи за телевизия "Ал Джазира", че и след тяхното изтегляне бомбардировачи на Съединените щати са обстрелвали някои райони на града и летището.
За сега Пентагонът не е потвърдил информацията.

Антиталибанските сили обявиха, че не са срещнали съпротива при навлизането си в Кандахар. Талибаните доброволно предали оръжието си.

Според други източници при напускането им в града настъпил хаос.
Наблюдатели прогнозират и начало на борба за власт. Градската администрация сега е в ръцете на пущунските сили начело с молла Наджибула.

Сериозен претендент за управител на града е и друг военен лидер, също пущун, Гул Ага, който ръководеше боевете срещу талибаните за летището на Кандахар.

Молла Омар е напуснал веднага след като пущуните от опозицията установили контрол над града, съобщи талибански източник.

Новоизбраният афганистански премиер Карзай заяви, че ще арестуват Омар, ако той бъде открит.