Управлението на Кандахар беше предадено на съвет от местни старейшини. Те поеха и контрола над военните сгради и летището.

Това стана в съответствие с постигнатото споразумение между талибански представители и новоизбрания ръководител на преходното правителство Хамид Карзай.

Днес за първи път от началота на операцията американски морски пехотинци се сражаваха в директен бой срещу талибанските милиции.
Според американски военен говорител убити били седем талибани.

По-късно говорител на талибаните съобщи за телевизия "Ал Джазира", че и след тяхното изтегляне бомбардировачи на Съединените щати са обстрелвали някои райони на града и летището.
За сега Пентагонът не е потвърдил информацията.

Антиталибанските сили обявиха, че не са срещнали съпротива при навлизането си в Кандахар. Талибаните доброволно предали оръжието си.

Според други източници при напускането им в града настъпил хаос.
Наблюдатели прогнозират и начало на борба за власт. Градската администрация сега е в ръцете на пущунските сили начело с молла Наджибула.

Сериозен претендент за управител на града е и друг военен лидер, също пущун, Гул Ага, който ръководеше боевете срещу талибаните за летището на Кандахар.

Молла Омар е напуснал веднага след като пущуните от опозицията установили контрол над града, съобщи талибански източник.

Новоизбраният афганистански премиер Карзай заяви, че ще арестуват Омар, ако той бъде открит.За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!