Повече от половината от катастрофите със смъртни случаи, завършват с условна присъда, ако водачът на автомобила не е употребил алкохол, заяви Георги Вълков, председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия. Поводът е началото на конкурс за журналисти на тема "Проблемите на пострадали при катастрофи".

Според Вълков, заблуда е, че при смърт на пътя виновника влиза в затвора. Обикновено му се отнема книжката за шест месеца, налага се глобата или влиза в сила условна присъда. За тежките и средни телесни увреждания също се получават условни присъди. На запад санкциите за такива престъпления са много по-сериозни, а обезщетенията са много по-високи. У нас присъдата е ефективна единствено, ако алкохолът в кръвта е над 1.2 промила, допълни Вълков.

Друг проблем, е че нито един застраховател не плаща доброволно адекватни обезщетения за неимуществени вреди, посочи Венелин Урумов от асоциацията.

Обезщетенията, които се плащат са на равнището им през 2003-2004 година, когато лимитите са били много по-ниски, отколкото сегашните. Един съдебен състав може да реши, че смъртен случай може да се обезщети със 150 хиляди
лева, а друг състав може да реши, че са достатъчни и 50 хиляди лева. Съдилищата в провинцията обикновено не изплащат високи обезщетения.

Проблем е и казусът с изпълнителните листове, защото застрахователите отказват да изплащат обезщетения. Едни съдебни състави приемат, че не може да се иска от застрахователя да се изплаща обезщетение по изпълнителен лист, който е издаден срещу прекия причинител. Причината е, че в процес срещу застрахователната компания може да бъде издаден друг изпълнителен лист срещу застрахователя, посочват от асоциацията.

Конкурсът за журналисти ще бъде в три раздела - телевизия, радио и печатни медии. Във всеки раздел ще има по една парична награда. Победителите ще бъдат обявени през ноември.