Общината в Ловеч ще награди с Почетния знак на града и хиляда лева 20-годишния Христо Кънчев, който преди седмица спаси от удавяне в морето край Созопол две деца. Родителите на едното от тях – Мирослава, пропътуваха разстоянието от Кърджали до Ловеч, за да се срещнат с Христо. Подариха му икона и цветя. И едва сдържаха сълзите си.

„Ако не беше той, щеше да има още едно загинало дете, всъщност дължа живота си на него - моя и на детето. За мен дъщеря ми вече два рождени дни”, споделя майката Роза Димитрова. За Христо Мирослава написала писмо, в което го нарича герой. Дали обаче той се чувства такъв?

„Аз знам, че няма разлика между героите и обикновените хора, всички ги е страх от смъртта, въпроса е, че това, което правят едните ги прави герои, а това, което не правят другите ги прави обикновени хора. Не е героизъм, просто реагирах на момента и това беше всичко, казва Христо.

На 30 август Христо е един от двамата, които се спускат да спасяват давещите се момичета. Успява да издърпа едно от тях с помощта на разклонител. Запомнил сините очи на Мирослава.

От тази година Христо е студент във Великотърновския университет. Мечтае да стане учител и да иска да научи бъдещите си ученици да са съпричастни.