Ирански опозиционни демонстранти, които се събраха днес на нов протест срещу управлението на Махмуд Ахмадинеджад, бяха посрещнати със сълзотворен газ от полицията, съобщават опозиционни сайтове.

Според съобщенията демонстранти се събрали поне на четири места в столицата, скандирайки "Бог е велик", което е стандартният лозунг на опозиционното движение "Зелена вълна".

Главното място на протестите обаче е площад Вали Аср в центъра на иранската столица. Там са разположени части за борба с безредиците, които се опитват да разпръснат демонстрантите. Полицаи са блокирали и улиците около площада.

Тъй като двамата главни опозиционни лидери Мир Хосейн Мусави и Мехди Каруби са под домашен арест и всякаква връзка с тях е прекъсната, днешните протести са организирани от техни съмишленици. Повече от 200 депутати, няколко религиозни групи и привърженици на режима поискаха Мусави и Каруби да бъдат екзекутирани за подкопаване на ислямската система и колаборационизъм с чужди държави. Правителството и съдебната власт се дистанцираха от тези призиви, но освен че поставиха двамата под домашен арест, прекъснаха телефонните и интернет връзките им.

На чуждестранните медии в иранската столица отново е било забранено да отразяват протестите.