12-годишно момиче от Бургас загуби живота си, след като е блъсната от кола на пешеходна пътека в Бургас. Виновният за трагедията шофьор е жена от същия град.

Родителите на трагично загиналата Валя разказаха пред камерата на предаването „Тази сутрин” за ужаса, който са изживели, виждайки обезобразения труп на детето си да лежи на улицата.

Бащата на момичето каза, че се е озовал на мястото на инцидента около пет минути, след смъртта на дъщеря му. За свое голямо учудване заварил жената, която прегазила момичето, във видимо спокойно състояние.

От няколко дни въпросната пешеходна пътека е заличена от местните власти с мотива, че там е опасно да се пресича. Маркировката обаче все още личи.

Близки на починалото момиче настояват обаче вместо да се рисуват пешеходни пътеки, на местата, където пресичат много пешеходци, да бъдат поставени легнали полицаи, които да убиват скоростта на бързо движещите се коли.

Ст. инсп. Иван Гюлев от „Пътна полиция” в морския град смята, че в тези зони трябва да се поставят достатъчен брой камери. Това със сигурност ще намали броя на нарушенията на пътя.

На лобното място на валя пък се очаква скоро да бъде изграден подлез.

По случая със смъртта на Валя вече е образувано досъдебно производство, заяви още инсп. Гюлев. Експертите тепърва ще установяват с каква скорост се е движил автомобилът-убиец. Със сигурност обаче можело да се каже, че тя е била по-висока от позволената.

Черната статистика за Бургаска област сочи, че от началото на тази година там са станали 177 катастрофи, погубили 19 човешки живота. Ранените са 211.

Само в Бургас възникналите пътно-транспортни произшествия са 121. Убитите при тях са 10-ма, а пострадалите – 150.

Инцидентите на пешеходни пътеки за последните шест месеца са девет. Двама пешеходци са се простили с живота, останалите седем са сериозно ранени.