1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,952.7

Поскъпването на хляба е факт, въпреки мнението на Найденов

БГ Бизнес
 

Проверка на bTV в страната показа, че цените са скочили между 10 и 20%

Въпреки категоричното мнение на земеделския министър, че няма основание за вдигане на цените, поскъпването на хляба е факт. Проверка на кореспондентите на bTV в страната показа, че цените са скочили между 10 и 20%.

От няколко дни в Бургас цената на хляба варира между 75 стотинки и 1 лев. С до 20 стотинки е поскъпването в Благоевградско. Най-сериозно се забелязва това в градовете Петрич и Сандански, където 700-грамовият хляб от 1 лев скочи на 1,20 лева, а този от 1 кг, вече струва 1,30 лева. В Русе цената на хляба се движи между 75 и 90 стотинки, а във Великотърновско между 80 и 90 стотинки. Във Варна хлябът стига до 1 лев, а в Ямбол цената за килограм е 1,10 лева. Габрово се откроява като контрапункт. Там от началото на седмицата хлябът е поевтинял - вместо 1 лев вече струва 80 стотинки.

Поскъпването не подмина и житницата на България. Всички производители на хляб в Добричко увеличиха цената между 5 и 10 стотинки. Хлебопроизводителите са категорични, че поскъпването е неизбежно, тъй като пшеницата е достигнала рекордни цени не само у нас, но и на световния пазар.

Седемстотин грама бял хляб в Добричко стига до 95 стотинки. В големите търговски вериги в града може да се намери и хляб на по-ниска цена - от 65 стотинки, но всички останали видове са с по 20-30 стотинки по-скъпи.

„През юни месец зърното се търгуваше за 220 лева на тон. Очакваше се след септември месец да се коригира цената на световните пазари, тъй като се предполагаше, че в Азия реколтата ще бъде много добра и съответно нейното качество може да нормализира цените в световен мащаб, което не се случи. В Австралия също не се случи, поради което в момента цената е 450 лева на тон без ДДС. На борсите в Будапеща и Чикаго фючърсната цена е 300 евро", обясни Гергана Малева -генерален мениджър на фирма за производство на хляб.

В Търговищко, засега, остават далеч от сделките на световните борси. Производителите в региона се опитват да задържат цената на хляба, разчитайки на запасите си от по-евтино брашно. Екипът ни се срещна с един от последните производители в Търговище, който продава хляба на стара цена. След броени дни обаче и при него ще има поскъпване. Хлебопроизводителят е притеснен, че брашното не само е по-скъпо, но и трудно се намира.

Средното поскъпване в региона е между 5 и 15 стотинки. Така масово произвежданият хляб от 700 грама вече гони лев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии