Повече от 80 процента от докторската дисертация на унгарски президент Пал Шмит от 1992 година за съвременните олимпийски игри е копирана от сходен труд, който е публикуван през 1987 г. от българин. Това пише унгарското седмично списание „Ха Ге Ве”, цитирано АП.

Президентът Шмит е двукратен олимпийски шампион по фехтовка и е член на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1983 г.

Изданието директно го обвинява, че е плагиатствал труда на своя български колега в МОК Николай Георгиев, който е починал през 2005 година.

На интернет сайта си списанието посочва, че части от дисертацията на Шмит, озаглавена „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри”, съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана.

Президентската канцелария обаче категорично отрече твърденията на „Ха Ге Ве”

Шмит е познавал лично Георгиев. Основните източници в дисертациите и на двамата включват протоколите от срещите на МОК и неговия изпълнителен комитет, както и анализи на документи от олимпийските игри, защитават президента от администрацията му.

Списанието, което цитира подробно двата документа, подчертава, че Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Според изданието 180 от общо 215-те страници на дисертацията на унгарския президент са преписани от Георгиев.