Синята зона в столицата се разширява от днес. Предколедно общината изненада хората, които редовно паркират в центъра, с още платени улици за паркиране. Един лев на час ще ви струва паркирането в нов участък в района на булевардите "Христо Ботев" и "Сливница".

Става въпрос за участък от около 450 места, които са заключени в карето "Христо Ботев", "Сливница", "Опълченска" и "Тодор Александров".

Табелите "Синя зона" вече са монтирани навсякъде, контрольорите на Центъра за градска мобилност обхождат района, но все още не за да глобяват - има гратисен срок, за да свикнат и научат хората, които паркират тук, че вече района е платен.

Новото каре с табели "Синя зона" почти напълно изчерпва местата в идеалния център, които остават неплатени. Левче за час паркиране обаче ще трябва да плащате след Нова година, защото общината отпусна гратисен срок. След това обаче започват масови проверки за нарушители точно в новия участък.

"При неплатена - скоба, 10 лева, при неправилно паркиране - паяк", каза Владислав Благоев, Център за градска мобилност.

Живеещите в района няма да плащат - достатъчно е да оставят на таблото на автомобила си преснимания талон на колата като предварително заличат личните си данни.

"Поставят талона, за да се знае, че този автомобил е на човек, който живее в участъка. Негласна толерантност проявяваме към хората, тъй като въпросът правно още не е решен", каза Николай Костов, директор Център за градска мобилност.

За хората от квартала "Синята зона" е добре дошла. защото така напливът щял да намалее и да има място за техните коли.

Специална комисия обаче в момента изготвя нова наредба, с която да се измисли как точно живеещите в районите със "Синя зона" да бъдат таксувани за паркиране още през следващата година.